Hyvän pakkauksen merkitys

Sinulla on vain yksi mahdollisuus antaa hyvä ensivaikutelma ja usein pakkaus on ensimmäinen kontakti asiakkaasi kanssa. Vaikutelma, jonka asiakkaasi saa pakkauksesta, muotoilee asiakkaan mielipiteen koko yrityksestäsi. Tuotteen pakkauksen ulkonäkö on siis yhtä tärkeä kuin itse tuote. Mutta millainen on hyvä pakkaus?

DSC04640 1

Hyvä pakkaus täyttää pakkauksen käyttötarkoituksen, tuo tuotteen esille oikealla tavalla, sopii tavaramerkkiisi ja saa tuotteesi erottumaan muista tuotteista kaupan hyllyllä. Mitä hyvä pakkaus tekee? Pakkauksen ulkonäkö on tärkeä, mutta vielä tärkeämpää on pakkauksen toiminnallisuus

Hyvä pakkaus:

Suojaa sisältöä

Pakkauksen päätarkoitus on tietenkin suojata sisältöä mahdollisilta kuljetuksessa, käsittelyssä tai varastoinnissa syntyviltä vaurioilta. Pakkaus suojaa sisältöä koko logistiikkaketjun ajan aina päämäärään asti. Pakkaus suojaa tuotetta myös kosteudelta, lämmöltä, valolta ja muilta ulkoisilta tekijöiltä. Toisin sanoen, pakkaus on mukautettu tuotteelle ja suojaa sitä koko matkan ajan.


 
Houkuttelee asiakkaita

Miellyttävät pakkaukset vetävät puoleensa kuluttajia ja siksi on tärkeää investoida korkealaatuisiin tuotepakkauksiin. Asiakas muodostaa ensivaikutelman perusteella käsityksen siitä, mitä odottaa tuotteelta pelkän ulkonäön perusteella, riippumatta siitä onko pakkaus kaupan hyllyllä vai pikaruokalassa. Hyvä pakkaus välittää tuotemerkkisi ja tuotelaatusi houkutellakseen asiakkaita ostamaan tuotteitasi.
 


Tiedottaa

Yksi pakkauksen tehtävistä voi myös olla tiedottaa asiakkaalle pakkauksen sisällöstä. Saattaa olla kyse ohjeista, miten käyttää teknistä laitetta, tai lista elintarviketuotteen ainesosista. Informatiivinen pakkaus opastaa asiakkaita ostopäätöksissään – ja toivon mukaan nopeuttaa koko ostopäätöstä.


 
Erottaa tuotteen

Mikäli tuotteesi näyttää samalta kuin kaikki muut, se ei erotu joukosta. Tämän takia on tärkeää, että pakkauksesi erottaa tuotteesi kilpailijoista silmiinpistävällä ja houkuttelevalla pakkauksella. Pakkaukselle valitsemasi väri, kirjasintyyppi ja tyyli auttaa sinua luomaan kaupan hyllyltä erottuvan tuotteen.


 
Antaa mahdollisuuden pyytää isompaa summaa tuotteesta

Voit veloittaa enemmän pakkauksesta, joka täyttää kaikki käyttötarkoitukset. Paras ratkaisu löytyy kokeilemalla!

Weboksi kampanjfotografering 03

Miksi pakkauksen ulkonäöllä on väliä?

Vaikka pakkauksen tärkein tehtävä on suojata sisältöä, on myös pakkauksen ulkonäöllä yhtä suuri merkitys yrityksen näkökulmasta. Pakkaus kuvastaa tuotemerkkiäsi, ja usein juuri pakkauksen ulkonäkö vakuuttaa kuluttajan ostopäätöksen suhteen. Pakkauksen ulkonäkö on tärkeä monestakin syystä, mutta tässä on lista meidän mielestämme tärkeimmistä tekijöistä:

takeaway forpackning
Pakkaus luo vahvan ensivaikutelman

Olemme jo todenneet, että ensivaikutelma on tärkeä, varsinkin, kun tuotteesi tulisi erottua joukosta. Hyvin suunniteltu ja silmiinpistävä pakkausmalli erottaa tuotteesi ja houkuttelee mahdollisia asiakkaita, sekä kaupan hyllyllä että verkkosivuilla. Pakkaus on myös osa tuotetta, sillä aivan kuten tuote, pakkaus välittää tunteen. Kaikki tiedämme tunteen, kun olemme ostaneet uuden tuotteen ja saamme nähdä ja tunnustella pakkausta ensimmäistä kertaa; miltä pakkauksen pinta tuntuu ja miltä sen tyyli, värivalinta ja kokonaisuus näyttää. Jo ennen kuin avaamme pakkauksen, luomme odotuksia sisällöstä.

Pakkauksen ulkonäkö vahvistaa tavaramerkkisi identiteettiä

Tavaramerkilläsi on tarina – identiteetti. Pakkauksen ulkonäkö antaa sinulle ainutlaatuisen mahdollisuuden vahvistaa tuotemerkkisi identiteettiä ja luomaan nopeasti tunnistettavan ulkonäön tuotteellesi – pakkaus on kaikesta huolimatta asia, jonka kuluttajat näkevät ensin. Vahva tuotemerkin identiteetti auttaa asiakkaitasi muistamaan sinut ja tunnistamaan tuotteesi heti pakkauksen nähtyä.

Pakkaus kommunikoi asiakkaiden kanssa

 Pakkauksen välityksellä voit kommunikoida suoraan asiakkaiden kanssa. Pakkauksen tyyli on kreatiivinen tapa ilmaista yrityksesi arvoja ja tuotelaatua, mutta myös viimeinen myyntipuhe ostopäästöstä tekevälle asiakkaalle. Pakkauksen tekstin ja grafiikan tulisi olla informatiivista ja antaa asiakkaalle kaiken tarpeellisen vakuuttaakseen asiakkaan ostamaan tuotteen. Onnistuneesta pakkauksesta löytyy vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:
 

  • Kenelle tämä tuote on tarkoitettu?
  • Mihin tätä tuotetta käytetään?
  • Mitä tämä tuote sisältää?
  • Milloin on tuotteen viimeinen käyttöpäivä?
  • Miten kyseinen tuote voi parantaa elämääni?
  • Onko tuote/pakkaus kestävä?
  • Missä tuote on valmistettu?
  • Mikä yritys myy tuotetta?

Miten valitset oikean pakkauksen?

Tähän helppoon kysymykseen löytyy monta vastausta. Minkä pakkauksen valitset, riippuu tuotteestasi ja sen ominaisuuksista, mutta myös tuotteen käyttötarkoitus vaikuttaa valintaan. Jos tuotteesi on hauras, tulisi pakkauksen olla kestävä ja kuljetusturvallinen, kun taas mikäli haluat tuotteen erottuvan kaupan hyllyltä, olisi ikkunallinen pakkaus loistava valinta.

 

Valitessasi pakkausta voit esittää nämä kolme kysymystä.

1. Mitä tuotetta myyt?

Onko tuotteesi hauras tai herkkä? Minkä muotoinen tuotteesi on? Kestääkö tuote kauan vai onko kyseinen tuote tuoretavara. Onko tuote painava vai kevyt? Mikä pakkaus sinun tulisi valita riippuu tuotteen ominaisuuksista, yksinkertaisesti. Painava tuote vaatii paksupohjaisen ja kestävän pakkauksen, kun taas tuore elintarvike vaatii elintarvikehyväksytyn pakkauksen rasvan- ja kosteudenkestävällä sisustalla.

 

2. Kuka ostaa tuotteesi?

Kun tunnet kohderyhmäsi hyvin, onnistut paremmin myös miellyttämään heitä. Pakkausta valitessa olisi suositeltavaa pitää ideaaliasiakkaasi mielessä. Mikä miellyttää juuri sinun kohderyhmääsi? Asiakaspersoonat voivat auttaa sinua määrittelemään mikä kiinnittää asiakkaiden huomion kaupassa ja millaista materiaalia he suosivat.

 

3. Miten asiakkaasi tulevat ostamaan tuotteen?

Ostavatko asiakkaasi tuotteesi isoilta markkinoilta, kaupasta vai verkkokaupasta? Pakkauksen valinnassa tulisi ottaa eri asiat huomioon, mikäli tuote ostetaan verkkokaupasta ja kuljetetaan asiakkaan postilaatikkoon tai, jos tuotteen tulisi erottua kilpailijoista kaupan hyllyllä. Netissä myytävien tuotteiden pakkaukset tuskin vaativat ylimääräistä tilaa, joka saa tuotteen liikkumaan tai taipumaan pakkauksessa. Jos tuotteesi sen sijaan on myynnissä fyysisessä kaupassa yhdessä kaikkien muiden vastaavien tuotteiden kanssa, olisi tärkeää, että tuote heti kiinnittäisi asiakkaan huomion.

DSC04638

Pakkaus ei ole ainoastaan tuotteen kuljetuskartonki. Pakkaus pitää tuotteesi turvassa ja asiakkaasi tyytyväisenä, mutta pakkaus on myös loistava markkinointitapa, jota kaikkien yritysten tulisi hyödyntää. Hyvä pakkaus mahdollistaa, että voit veloittaa tuotteesta enemmän, houkuttelee uusia kuluttajia, vahvistaa tuotemerkkiäsi, kohentaa asiakastyytyväisyyttä sekä saa tuotteesi erottumaan kilpailijoista. Ole kreatiivinen pakkausta valitessasi ja saa useampi ihminen huomaamaan tuotteesi.